Hayatın Devamı İçin Su İhtiyacı İnsandan İnsana Fark Ediyor

Oksijenden sonra ikinci yaşamsal ihtiyaç olan suyun günlük ihtiyaçtan daha az içilmesi, vücut çalışmasında aksaklıklara sebep oluyor. Uzmanlar bu aksaklıkların sebebi ile ilgili olarak, besinlerin sindirilmesi, emilimi, hücrelere taşınması, eklemlerin hareket kolaylığının sağlanması, elektrolitlerin taşınması ve ağız sağlığı su ile mümkün olan bir durumdur.

Bunun için yemek yemeden uzun süre yaşanabilirken susuz birkaç gün yaşanabilmektedir. İnsan vücudu suyunun %10’u kaybettiğinde yaşam tehlikeye girer, % 20 oranında kaybetmesi durumunda ise ölümle neticelenir, deniliyor.

su
su

Zayıflamaktan böbrek sağlığına, cilt güzelliğinden bağışıklık sistemi direncine kadar birçok görevde aktif rol alan suya ne kadar ihtiyaç olduğunu, insanın fiziksel aktivitelerine, fizyolojik yapısına ve sosyal yaşam biçimine göre değişiklik gösteriyor.

Günde alınacak su ihtiyacı genel olarak kaloriye göre belirleniyor ve her alınan kalori için, 1-1.5 ml su tüketmek gerekiyor. Mesela, günlük 1500 kalori alan bir insanın su ihtiyacı 1.5-2 litre. Bu duruma spor ve diğer faaliyetlerde eklenirse durum fazlası ile değişmektedir.

Yeterli kadar su alındığını takip etmek için en kolay yöntem, idrarın sayısını ve rengini takip etmek. Yetişkin bir insan günde 7 defa idrara çıkıyorsa ve idrar rengi açık sarı yâda soluk sarı ise, yeterli su tükettiği kabul ediliyor.

su tüketimi
su tüketimi

Çay ve kahve, su yerine geçmez. Sabah kalktığınızda ve yatarken su içmeyi alışkanlık haline getirin. Yatağınızın başında su bulundurun. Bebeğinizi biberon ile yediriyorsanız, sütünü içtikten hemen sonra ağız temizliği için kesinlikle su içirin. Sağlıklı bir suyun arıtılmış ve iyi koşullarda saklanmış olması gerekir. Suyun en iyi saklama, cam şişede olmalıdır.

Su, yaşam gerekmelidir. Çay, kahve ve türevleri suyun yerine geçmez. İdrarda artış yaparak vücudun daha çok sıvı kaybetmesine sebep olur. Ağır metallerden kurtulmanın en kolay yolu bol bol su içmekle mümkün olur. Özellikle aç karnına suyun tadından hoşlanmıyorsanız, nane ve limon gibi aromalarla zenginleştiriniz. Unutuyorsanız hatırlatıcı not tutun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir