Emlak Müşavirliği Nasıl Olunur?

Emlak sektöründeki hızlı gelişmelerin, yatırımcıların ilgisini bu yöne çevirmesine neden olduğu bu günlerde emlak müşavirliği en revaçta meslekler arasında yerini alıyor. Emlak müşavirleri ev, arsa, tarla, dükkan, mağaza, depo, hali hazırda çalışan iş yeri, ticari arazi gibi taşınmazların bulunması, piyasaya duyurulması, pazarlanması, uygun müşteri portföyü oluşturulması ve müşteri eşleştirmesi ile ilgili genel usulleri takip ederek mal sahibi ile yapılan sözleşme akdi doğrultusunda, taşınmazların alım satımına kadar her türlü emlak hizmetini sunmaktadır.

Emlak Müşaviri Olmak İçin…

Eskiden olduğu gibi ufak bir sermayeyle bir ofis açılarak kolay kazanç sağlayan bu meslek artık devlet tarafından denetlemeye tabi tutulmakta ve yeni yönetmelik gereği emlak müşavirliği kursu yetki belgesine sahip olmak ön şartı aranmaktadır. Halk Eğitim Merkezleri, Ticaret İl Müdürlükleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve bakanlığın yetki verdiği üniversiteler ve kurumlar tarafından verilen Emlak Müşavirliği Yetki Belgesi için Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir.

Emlak Müşavirliği Yönetmeliği Yasasına Uygunluk

Emlak müşavirliğini belgeye dayalı hale getirerek yasalarla güvence altına alınması üzerine hazırlanan yasa tasarısında şu maddeler yer almakta:

1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
2. Kamusal haklardan mahrum bulunmamak.
3. Medeni hak ve yükümlülükleri kullanma özgürlüğüne sahip olmak.
4. Devlete, devletin işleyişine ve anayasal düzene mani olacak suçlardan hüküm giymemiş olmak.
5. Rüşvet, evrakta sahtecilik, hırsızlık, dolandırıcılık, ihalede yolsuzluk, güveni kötüye kullanma, kaçakçılık, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma ve mal varlığı değeri aklama suçlarından hükümlü olmamak.
6. Devlet memurluğundan uzaklaştırma cezası almamış olmak.

Emlak Müşavirliğinde Aranan Şartlar

Taşınmaz ticareti ile ilgili yapılan yeni düzenlemelerde emlak müşavirliği yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyeceği ve faal olan iş yerlerinin tespiti yapılarak uygun şartları taşıdıkları takdirde yapılan başvuru sonucunda emlakçılık yetki belgesini ilgili kurumlardan alabilecekleri resmi gazete aracılığıyla duyuruldu. Yetki belgesi için gerekli şartlar şu şekilde:

1. 18 yaşını bitirmiş olmak.
2. En az lise mezunu olmak.
3. Yetki belgesi için gerekli teorik kurs eğitimini tamamlamış olmak.
4. Bulunduğu ilin ya da ilçenin ilgili esnaf odasına kayıtlı olmak.
5. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmak.
6. Daha önce iflas etmemiş yahut iflas etmiş olsa bile iflas kanunu gereğince ticari itibarını geri almış olmak.
7. Emlak müşavirliği kursunun verdiği eğitim sonunda açtığı sınavı yeter puanla geçmiş olmak ve kurs bitirme belgesini almak.

İş Yeri Açma Özel şartları

Aldıkları eğitim sonrası iş yeri açma hakkını kazananlar, açacakları işletmelerinin büro ya da ofislerinde, müşteri kabul bölümü, dosyalama ve arşiv bölümü yanı sıra sağlıklı ve hızlı hizmet verebilmek için uygun masa, sandalye, koltuk, bilgisayar, internet bağlantısı, telefon gibi iş yeri açmak için gerekli teknik donanım şartlarını da yerine getirmek zorundalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir