Saçlar Korkudan Beyazlayabilir mi?

Bir kişinin saçlarının korkudan ağarması görüntüsü popüler kültürde, edebi eserlerde ve hatta birkaç eski tıp dergisinde varlığını sürdürüyor. Bu ısrara rağmen, birinin kafasındaki saçın bir gecede kökten renk değiştirmesi imkansızdır. Bunun nedeni, saçınızın bir kez kafanızdan ayrıldığında ölü olması ve vücudunuzdaki herhangi bir psikolojik veya fizyolojik süreçten (korkmak veya korkmak gibi) etkilenmemesidir.

Bununla birlikte, mitolojinin bilimde bazı kökleri vardır. Aşırı korku ya da endişe durumu, saçınızı bir gecede beyazlayamasa da, insanların öyle olduğunu düşünmelerine neden olabilecek tıbbi bir durum vardır.

saclar-korkudan-beyazlayabilir-mi

Bir Gecede Saç Beyazlar mı?

Saç köklerine saldırabilen alopesi areata olarak bilinen otoimmün bir durum vardır. Bu bozukluk pigmentli saçların dökülmesine neden olur. Siyah, kahverengi, kırmızı veya sarışın olan foliküller hastalığa duyarlıyken, gri ve beyaz pigmentsiz saçlar üreten foliküller tamamen dokunulmadan bırakılır. Stres, otoimmün hastalıklarda bir faktör olduğundan, bozukluğu tetikleyebilir ve bir kişinin saçlarının bir gecede tamamen beyaza dönmüş gibi görünmesine neden olabilir.

Bir kişi zor bir gece geçirirse, hararetli bir tartışmaya girerse veya bir ölüm kalım durumu yaşarsa, hastalık tetiklenebilir. Kişi, pigmentli saçlarının çoğu gitmiş olarak uyanır, sadece gri veya beyaz saçları kalır. Bu, kişinin çok korkmuş ve saçları beyazlamış gibi görünmesine neden olur.

Otoimmün hastalıkları daha yeni anlamaya başladığımız için konunun uzun bir geçmişi olması şaşırtıcı değil. Ani saç beyazlamasının ilk belgelenmiş vakası MS 83’te Talmud’daydı. Vakaya maruz kalan kişi, İsrail’in Talmudik Akademisinin başkanı olarak atanan 17 yaşında bir çocuktu. Saçları neredeyse bir gecede beyazladı. Çocuk, aniden beyazlayan saçlarının “yoğun çalışmanın bir sonucu” olduğunu iddia etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir